Jaunumi

Ekoskolu globālās rīcības dienas aizvadītas. Paldies visiem dalībniekiem!

Rīcības dienas ir Ekoskolu aizsākta kampaņa ar mērķi pievērst bērnu, skolēnu un plašākas sabiedrības uzmanību jautājumiem par videi draudzīgu dzīvesveidu. Šogad Ekoskolu Rīcības dienas notika no 7. līdz 13. novembrim un bija veltītas ANO Ilgtspējīgas attīstības mēŗku pieņemšanai.  Pieņemtie 17 mērķi apraksta mūsdienu pasaules galvenās problēmām un piedāvā to risinājumus. Četri no mērķiem veltīti vides aizsardzībai,  un tieši tos centāmies  popularizēt Rīcības dienās.

Šajā gadā mūsu  bērnudārzā katra diena tika veltīta kādai aktivitātei.

Pirmdiena, 7.novembris, mūsu bērnudārzā bija Tīrā gaisa diena, kurā aicinājām tos, kuriem ir tādas iespējas, doties uz bērnudārzu kājām. Vecāki kopā ar bērniem fiksēja savu ierašanos, pielīmējot koka siluetam zaļu vai brūnu lapiņu. Mēs noskaidrojām, ka gandrīz visi darbinieki un apmēram puse no audzēkņiem bērnudārzā ierodas vai nu kājām, vai ar velosipēdu, vai ragaviņām. Tā kā daudzas ģimenes dzīvo diezgan tālu no bērnudārza, uzskatām ka izdevās sasniegt pietiekami labu rezultātu. 

Otrdien, 8.novembrī, Taupības dienā, aicinājām  katru bērnu  uz bērnudārzu atnest sainīti makulatūras, mācījāmies šķirot atkritumus, pārbaudījām savus ieradumus taupīt ūdeni, siltumu un elektrību. Pie lielākajiem bērniem ciemojās Lauras mamma,  ekopadomes pārstāve Marina Andrejeva, kura strādā “Pilsētvides servisā” un ikdienā rūpējas par atkritumu šķirošanu un savākšanu. Secinājām, ka  ikdienas makulatūras  vākšana daudziem mums jau kļuvusi par nepieciešamību.

Trešdiena 9,novembris, bija Meža diena. Kopā ar Gulbenes 2.vidusskolas skolēniem mācījāmies par mežu. Skolēni kopā ar mūsu iestādes audzēkņiem veidoja lielos plakātus un pārrunāja, ko dod koki, mežs. Bērniem bija ļoti interesanti!

Ceturtdien,10.novembrī, Veselības dienā, kopā ar Gulbenes ģimnāzijas skolēniem notika rotaļas ārā. No sirds priecājāmies par pirmo sniegu, vingrojām, pikojāmies, veidojām sniega tortes. Pārbaudījām lielo skolēnu izturību,  jo nebija nemaz tik viegli izvizināt ar ragaviņām visus mūsu audzēkņus!

Piektdiena bija Informācijas diena. Katrā grupā skolotājas kopā ar bērniem izvēlējās vienu tēmu, par kuru mācījās un veidoja dažādus radošus darbus.

Otrdien, 15.novembrī, mūsu Latvijas svētku priekšvakarā, notika Rīcības nedēļas darbu apkopojums. Paši mazākie, 1-3 gadus veco bērnu grupiņas, bija izveidojušas prezentācijas par atkritumu tēmu. 3-4-5-gadnieki aicināja Latvijā audzēt ozolus un ziemassvētku eglītes cirst tikai atļautās vietās.  Savukārt, 5-6 gadus veco bērnu grupai aktuāls šķita jautājums par tīru gaisu, klimata pārmaiņām, kas bija attēlotas arī bērnu zīmējumos. 6-gadnieki stāstīja par saldināto dzērienu pētījuma rezultātiem un bija izveidojusi prezentāciju par veselīgu dzīvesveidu. Skanēja dziesmas par mūsu skaisto zemi, par to, ka gribam, lai mūsu Latvija ir tīra un sakopta.

SAKĀM SIRSNĪGU PALDIES visiem, kas iesaistījās Rīcības dienās- paldies visiem bērnudārza darbiniekiem, paldies vecākiem, paldies  mūsu palīgiem skolēniem un skolotājām  Artai Katanei un Ditai Grigorei no Gulbenes ģimnāzijas un Gulbenes 2.vidusskolas!

Šīs nedēļas laikā ar  konkrētu rīcību apliecinājām savas rūpes par vidi un centāmies arī  savus līdzcilvēkus mudināt rīkoties videi draudzīgi. Mēs esam sapratuši, ka ikkatra rīcība ietekmē pasauli!

Rīcību dienu foto- galerijā!14bd_loonapix_1

Ekoskolas koordinatores Alla Miņina un Inga Lukjanova